Masala
Masala (též Yogichai) je národním nápojem Indie, jehož historie, dle legendy, sahá až 9000 let do minulosti. Traduje se, že vznikl na popud indického krále, jakožto očistný a oživující nápoj založený na principech ajurvédy. Pokud je masala dobře připravena, má silnou kořeněnou chuť se sametově nasládlým podtónem. Její léčivé účinky stimulují mysl i tělo, podporují trávení a rozjasňují duši.
Dříve byl tento nápoj připravován čistě ze směsi koření. Až poté, co založili Britové v Indii v roce 1835 první čajové plantáže v Assamu, se masala začala připravovat s tímto čajem. I přesto byl ale tento nápoj masově dostupný až v 60. letech 20. století, kdy se proces výroby zmechanizoval a čaj se začal zpracovávat do granulí metodou CTC, což výrazně snížilo cenu masaly.
Složení
Přesné složení masaly je za ta léta široké a pestré a liší se dle země původu či výrobce. V západní Indii se například vůbec nepoužívá hřebíček. V Kašmíru vám zas připraví masalu ze zelného čaje. Jinde se do čaje přidává špetka soli, nebo například maté šamanův oheň (ano, je to i v Liliové Čajovně a je to výhradně pro fajnšmekry). Opravdu zde dost záleží na kultuře a tradici, ale též i na chutích připravujícího.
Základem masalové směsi by však měl být vždy zázvor a kardamon. Pokud si chcete umíchat vlastní masalu, zde je seznam nejčastěji používaného koření:
- Skořice
- Anýz
- Fenykl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Hřebíček
- Nové koření
- Koriandr setý
- Pomerančová kůra
- Chilli
- Růžové aroma
- Lékořice
- Kmín
- Kurkuma
- Mandle
- Šafrán
Příprava
Jistě byste na těch internetech nalezli spoustu metod přípravy masaly - každý pes, jiná ves – no a právě podle tohoto vzorce jsme sestavili i náš recept. Za roky zkušeností nám prostě nejvíce chutnala masala připravovaná následujícím způsobem.
Recept jepro množství masaly do jedné konvičky v objemu 0,5 – 0,7 l.
- 3 polévkové lžíce směsi Masala
- 2 polévkové lžíce čaje Assam CCT
- Cukr krupice, třtinový cukr nebo med
- ½ hrnku mléka (pro fajnšmekry sojové mléko)
1) V hrnci zprudka opražíme směs masaly, až se její vůně rozprostře po kuchyni. Praží se zhruba 2 – 3 minuty. Dejte pozor, ať se směs nepřipálí.
2) Přilejeme 0,8 ml horké vody z rychlovarné konvice. Utlumíme vařič a těsně na bodu varu masalu vaříme po dobu cca 10 minut.
3) Poté přidáme Assam a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut.
4) Vařič o stupeň utlumíme. Přidáme mléko tak, aby měl nápoj světle karamelovou barvu, a přivedem k varu na dalších cca 10 minut. Hlídáme, aby nám nápoj díky mléku nepřepěnil. Pokud se tak stane, pouze zamícháme a utlumíme plamen.
5) Nakonec nápoj v hrnci doslazujeme dle chuti. Masala je však silná, proto se nebojte dát třeba 2 – 3 polévkové lžíce cukru.
6) Sléváme a poddáváme se blahu.
Liliová Čajovna přeje bohatou a příjemnou chuť!