Z technických důvodů budou objednávky objednané 13 - 22.7. 2018 odesílány v týdnu od 23.7.2018

Zavřít

Jak připravit pravou marsalu?

Masala

Masala (též Yogichai) je národním nápojem Indie, jehož historie, dle legendy, sahá až 9000 let do minulosti. Traduje se, že vznikl na popud indického krále, jakožto očistný a oživující nápoj založený na principech ajurvédy. Pokud je masala dobře připravena, má silnou kořeněnou chuť se sametově nasládlým podtónem. Její léčivé účinky stimulují mysl i tělo, podporují trávení a rozjasňují duši.

Dříve byl tento nápoj připravován čistě ze směsi koření. Až poté, co založili Britové v Indii v roce 1835 první čajové plantáže v Assamu, se masala začala připravovat s tímto čajem. I přesto byl ale tento nápoj masově dostupný až v 60. letech 20. století, kdy se proces výroby zmechanizoval a čaj se začal zpracovávat do granulí metodou CTC, což výrazně snížilo cenu masaly.

 

Složení

Přesné složení masaly je za ta léta široké a pestré a liší se dle země původu či výrobce. V západní Indii se například vůbec nepoužívá hřebíček. V Kašmíru vám zas připraví masalu ze zelného čaje. Jinde se do čaje přidává špetka soli, nebo například maté šamanův oheň (ano, je to i v Liliové Čajovně a je to výhradně pro fajnšmekry). Opravdu zde dost záleží na kultuře a tradici, ale též i na chutích připravujícího.

Koření na přípravu marsaly

Základem masalové směsi by však měl být vždy zázvor a kardamon. Pokud si chcete umíchat vlastní masalu, zde je seznam nejčastěji používaného koření:

  •         Skořice
  •         Anýz
  •         Fenykl
  •         Pepř
  •         Muškátový oříšek
  •         Hřebíček
  •         Nové koření
  •         Koriandr setý
  •         Pomerančová kůra
  •         Chilli
  •         Růžové aroma
  •         Lékořice
  •         Kmín
  •         Kurkuma
  •         Mandle
  •         Šafrán

 

Příprava

Jistě byste na těch internetech nalezli spoustu metod přípravy masaly - každý pes, jiná ves – no a právě podle tohoto vzorce jsme sestavili i náš recept. Za roky zkušeností nám prostě nejvíce chutnala masala připravovaná následujícím způsobem.

Recept jepro množství masaly do jedné konvičky v objemu 0,5 – 0,7 l.

  •         3 polévkové lžíce směsi Masala
  •         2 polévkové lžíce čaje Assam CCT
  •         Cukr krupice, třtinový cukr nebo med
  •         ½ hrnku mléka (pro fajnšmekry sojové mléko)

 

1)      V hrnci zprudka opražíme směs masaly, až se její vůně rozprostře po kuchyni. Praží se zhruba 2 – 3 minuty. Dejte pozor, ať se směs nepřipálí.

 

2)      Přilejeme 0,8 ml horké vody z rychlovarné konvice. Utlumíme vařič a těsně na bodu varu masalu vaříme po dobu cca 10 minut.

 

3)      Poté přidáme Assam a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut.

 

4)      Vařič o stupeň utlumíme. Přidáme mléko tak, aby měl nápoj světle karamelovou barvu, a přivedem k varu na dalších cca 10 minut. Hlídáme, aby nám nápoj díky mléku nepřepěnil. Pokud se tak stane, pouze zamícháme a utlumíme plamen.

 

5)      Nakonec nápoj v hrnci doslazujeme dle chuti. Masala je však silná, proto se nebojte dát třeba 2 – 3 polévkové lžíce cukru.

 

6)      Sléváme a poddáváme se blahu.

 

Liliová Čajovna přeje bohatou a příjemnou chuť!