Konečně jste si našli chvilku pro sebe a už se těšíte, až usednete do křesla a hodíte si nohy na stůl? Až si uvaříte lahodnou kávu a budete rozjímat? Abyste si vychutnali pohodovou chvilku se vším všudy, nemělo by chybět ani něco sladkého k zakousnutí. Pokud nepatříte zrovna k nadšeným kuchařkám, pro které představuje pečení nejrůznějších moučníků a dezertů tu nejlepší relaxaci, nevadí. I tak si můžete dopřát jedinečnou dobrůtku, která voní a chutná, jako by byla připravená u vás doma.

 Boží koláče – pochoutka ze srdce Slezska

Tradice je tradice

S dezerty se dnes roztrhl pytel, sortiment je tak široký, že už se v nich pomalu ani nevyznáme. Mnohdy nedokážeme ani vyslovit jejich názvy, natož abychom je stíhali všechny ochutnat. Přichází k nám nejrůznější pokrmy ze světa, které se u nás pomalu začínají zabydlovat - cremebrulée, panna cota, tiramisu nebo cheesecake nezřídka tvoří sladký dezert ke kávě. I v naší zemi však máme spoustu lahůdek, na které nedáme dopustit. Tradice je zkrátka tradice a sladká jídla byla u nás vždycky oblíbená. Některá z nich nám dokonce závidí celý svět, třeba tradiční slezské koláče pocházející ze samotného srdce Slezska.

 

Nejen na svatbu

Kdo by je neznal – makové, tvarohové nebo povidlové koláče prostě si je zamilujete,vyvolají Vám pocit blaženosti. Na rozdíl od zákusků plných cukru, obsahují řadu ingrediencí, které našemu organismu prospívají. Bez obav je tak můžete naservírovat i dětem do školy jako chutnou a zdravou svačinku. U nás je máme spojené hlavně se svatbou. Podle různých národních tradic, např. ve Slezsku je svatba spojená s tzv. předsvatební výslužkou,budoucí nevěsta s ženichem roznáší před svatbou svatební koláče kolegům z práce, rodině, přátelům. Na svatebních stolech jsou koláče nenahraditelnou součástí sladkého pokrmu. A nesmíme zapomenout na tzv. posvatební výslužku, kterou si svatební hosté odvážejí do svých domovů, která završuje nezapomenutelný gurmánský zážitek této slavnostní, životní události.

V minulosti je obvykle pekla maminka nevěsty spolu s kamarádkami nebo sousedkami, dnes už na to ale nezbývá čas a možná ani chuť. A tak není žádná ostuda nechat si je připravit na objednávku.

 

Jako od babičky

Slezské koláče se však skvěle hodí i na jakoukoli oslavu, událost, nebo třeba jen tak k odpolední kávě. Pokud jejich pečení svěříte šikovným profesionálům, ani nepoznáte, že jsou kupované. Připravují je totiž podle starého rodinného receptu, takže vypadají a také chutnají jako z klasické babiččiny kuchyně. Nenajdete v nich žádné chemické konzervační látky ani práškové vycpávky, jsou nefalšované a poctivé, gurmánský zážitek je tedy předem zaručen. Tak se do nich s chutí zakousněte!