Z technických důvodů budou objednávky objednané 13 - 22.7. 2018 odesílány v týdnu od 23.7.2018

Zavřít

Správný gurmánský zážitek má svá jasně daná pravidla a není to jenom vynikající pokrm, který je připraven přesně tak, jak má vypadat a chutnat. Zahrnuje totiž i krásné a čisté prostředí, správný výběr nádobí, doplňků, základy stolování a v neposlední řadě nápoje, které se k danému jídlu hodí. A u nápojů se dneska zastavíme. Obecně platí, že tradiční nápoje jako čaj nebo káva se hodí spíše ke svačinám či ke sladkostem, které si dopřáváte v průběhu dne, avšak až na výjimky (jako je např. sushi) se k hlavnímu chodu nehodí. Klasikou zůstává víno, které podtrhne chuť celého pokrmu. Jak jej však správně zvolit?

Obecné zásady

Aby byl gurmánský zážitek dokonalý, je potřeba víno dobře zkombinovat s podávaným menu. Víno a jídlo by se mělo doplňovat, ať už chutí, barvou či vůní. Každý člověk má však jiné vnímání smyslových vjemů, a proto je jen na vás, zda se budete striktně držet vyzkoušených tradičních pravidel nebo budete experimentovat a přizpůsobíte výběr vína vašim chuťovým buňkám a vkusu.

V první řadě se však musí jednat o kvalitní víno, které je správně skladované a posléze servírované při správné teplotě. Při jeho nákupu vezměte v úvahu nejen barvu, ale také odrůdu, způsob sklizně a vyzrálost. Jen tak dokážete zvýraznit chuť i aroma pokrmu. Dosáhnout však takové harmonie není nijak lehké. Jaký je tedy obecně zavedený vzorec? V podstatě platí, že k tmavému masu se nejvíce hodí víno červené, ke světlému masu a lehkým jídlům naopak víno bílé.

 

  • Lehká jídla

Jedná se o jídlo, kde je málo koření a také není tučné. Zlatou klasikou k bílému vínu je ryba, nejrůznější úpravy drůbežího masa, těstoviny nebo zelenina na jakýkoliv způsob. Kombinujte se suchými kabinetními víny. Vybírat můžete například z Modrého Portugalu, Ryzlinku, Sylvánského vína nebo Müller Thurgau.

 

  • Vydatná jídla

Jídla, která obsahují větší množství tuku, je vhodné zapíjet vínem, které má více alkoholu a extraktu ve víně. Takovým pokrmem může být vepřové či prorostlé hovězí maso. Zaměřte se na pozdní sběry nebo jakostní vína. Ideální je Chardonnay, Kerner či Rulandské (šedé, bílé, modré).

 

  • Kořeněná jídla

K výrazným pokrmům se hodí výrazná vína. Zvěřina, steak, skopové či hovězí pečeni si nejlépe vychutnáte v kombinaci se suchým a lahvově zralým červeným vínem. Takové je např. Svatovavřinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon nebo různé odrůdy Frankovky.